čtvrtek 27. února 2014

"Krásný chléb" s čokoládovo kokosovou náplní aneb Únorová výzva The Daring Bakers'

Obecně nemám ráda všelijaké mánie a "zaručené" recepty, které lítají českým internetem. Jednu dobu se ve všech českých pekařských skupinách na facebooku rozšířil estonský kringel, který se postupně přetransformoval do ozdobných chlebů (nebo spíš koláčů) s čokoládovou nebo skořicovou náplní. Ne že by nevypadaly lákavě, vypadají výborně, ale vždycky od takových hromadných nadšení čekám hrozně moc a velice často jsem pak zklamaná, tak je prostě rovnou nezkouším. A evidentně tak dost často o něco přicházím, jako třeba teď, holt hromadný názor lidu má občas své opodstatnění :D


Někdy na konci ledna jsem začala uvažovat, že tomuhle výtvoru dám šanci (protože chuť na nutellu byla větší než obvykle a chtěla jsem si ji nějak omluvit...). O to překvapenější jsem byla, když na mě beautiful bread vykouknul jako únorová výzva The Daring Bakers'. 

neděle 16. února 2014

Banana bread

Jasně. Pryč s amerikanismy, mluvme česky! Ale když banánový chlebíček zní prostě hrozně a připomíná mi to biskupský chlebíček z krámu. Ten prášivý, s čímsi, co je asi kandované ovoce, a s hnusnou čokoládou. A to teda banana bread nepřipomíná ani zdaleka. Tohle je naopak ideální způsob, jak zpracovat staré banány a ještě ke všemu z toho vyleze něco moc dobrého.


Banana bread pochází z USA, začal se rozšiřovat ve 30. letech 20. století. A v USA má dokonce i svůj svátek - 23. února, tak jsem se s jeho pečením sekla vlastně jen o týden :)

čtvrtek 13. února 2014

Kupuju zajíce v pytli...ehm...krabici!

Poslední dobou se celkem rozjelo nakupování tzv. boxů, které si objednáte, jednou za měsíc vám přijde krabice a v ní zboží alespoň v takové hodnotě, kolik jste za krabici zaplatili. V krabici většinou najdete novinky na trhu nebo třeba neobvyklé produkty, zaměřeny jsou většinou na kosmetiku nebo na jídlo. Mě samozřejmě zaujaly ty žrací krabičky (no...krabičková dieta to vážně není), ale když jsem sledovala, co v některých občas bývá, tak jsem to považovala za zbytečné utrácení (za všechno třeba směs na muffiny - proč???). Na konci roku jsem ale narazila na nově se rozjíždějící Zajíce v krabici, kteří se zaměřují na zdravé potraviny, neobvyklé, zajímavé a bezlepkové. To už zní dobře, ne? (Z objevu Zajíců jsem byla tak nadšená, až jsem prošvihla objednání lednové krabičky, tak jsem se holt musela těšit o měsíc déle.)

Boží krabice! Už mi ji chtěli doma zabrat.

Za Zajíci stojí jen dva lidi, Vašek a Petra, kteří skvěle komunikují i na facebooku (dvakrát mi dokonce chtěli vyjít vstříc, když jsem si objednávky pokazila vlastní blbostí - jednou jsem prošvihla lednový termín objednávek a jednou jsem se jen blbě litovala, že mi krabice dorazí na sever v době, kdy budu na jihu). Jak jsem už říkala, všechno je prudce zdravé, zajímavé, bez umělých sladidel, barviv a všelijakých sajrajtů. Krabice stojí od 330,- do 350,- Kč za měsíc (nejlevněji při objednání na půl roku, o něco málo dražší na čtvrt roku a nejdražší při objednávce jen na jeden měsíc).