úterý 22. dubna 2014

Všude samej cupcake!

To se tak jednou Verča Z ghetta rozhodla, že v Brně uspořádá Cupcake cup (protože cupcaky jsou prostě nejlepší, žejo...). Prvotním impulsem byl loňský pražský cupcake cup, ale na rozdíl od něj (podle reportu u Verči na blogu) se to v Brně rozhodla uspořádat pěkně ve velkém - s logem, plackami, hodnotícími tabulkami, perfektním místem konání, cenami...no prostě vším možným. Dala si s tím neskutečně moc práce a za to všechno jí patří jeden obrovský dík!

Prudce soustředěné a erudované posuzování vzhledu cupcaků.


Cupcake cup byl naplánovaný na předvelikonoční sobotní odpoledne (takže jsem konečně zase jednou viděla víkendové Brno i za světla) a konal se v suprové kavárně Atlas. Sešlo se celkem 18 různých druhů cupcaků, pekařů bylo celkem něco přes dvacet, protože párkrát soutěžily celé týmy. Hodnotily se vždy dva aspekty chuť i vzhled a vítězové se vyhlašovali ve dvou kategoriích - hodnocení veřejnosti a poroty, ve které byla samozřejmě Verča, pak Hladová Terka, která vyhrála pražský cupcake cup, a Terka z Future Sailors.

pondělí 14. dubna 2014

Máslové sušenky

Skoro celá naše rodina má slabost pro různé plechové krabice. Ty se velice často dají koupit plné různých sušenek - třeba z Ikey švédské pepparkakor nebo z M&S máslové. A jelikož jsou krabice z M&S úplně nejkrásnější, ale také pořádně drahé, tak si člověk ten výdaj omlouvá alespoň přidanou hodnotou v podobě sušenek. Jenže včera jsem objevila superrychlý recept na extradobré máslové sušenky. Nevím, čím si teda ty výdaje budu omlouvat do budoucna, kupované už totiž nechci ani vidět.


Recept jsem uzmula odtud a je moc super. Navíc má těsto naprosto úúúúžasnou konzistenci asi jako kinetický písek (vygooglete si, nepíšu to kvůli reklamě :D ).

neděle 13. dubna 2014

Wannabe baristka Káča

Chci pracovat v kavárně.

Ne, nemám praxi.
Ne, nejsem dostatečně dekorativní, aby mě někde vzali i bez praxe.
Ne, praxe se nezískává hodinami, které jsem proseděla v kavárnách.

Ještě mám co dělat.

Takže...praxi přímo v provozu hned tak neseženu, tak jsem se rozhodla udělat si alespoň baristický kurz. Ne že bych nějak extra věřila, že mi to zlepší výchozí pozici, spíš jsem to brala jako možnost ověřit si, jestli by mě to bavilo. A jestli třeba nemám pro věc nějaký skrytý talent.

Bavilo. A nemám.


Latté "art". Jablko. Omyl. (Ale to se neříká.)

Jak napovídá (těžce nekvalitní) fotka, zvolila jsem kurz Barista v Coffee Club academy v Brně. Vzhledem k tomu, že Brno nabízí hodně podobných kurzů, rozhodovala jsem se v první řadě podle referencí, které jsem našla na internetu, ale také podle toho, jak důvěryhodně na mě působila webová prezentace kávových škol. Z toho všeho mi nejlépe vyšla právě Coffee Club academy. Jako bonus měli kurz vypsaný hned na následující týden a bylo v něm poslední volné místo. To je přece znamení, ne?

sobota 5. dubna 2014

Vafle s karamelizovanými jablky a hruškami

Loni na prvního máje jsem snídala v brněnském Kafecu, kde jsem si dala výýýýborné lívance s karamelizovanými hruškami a zakysanou smetanou. 
Asi před měsícem jsem pořídila domů vaflovač. 
Dneska z toho vylezly domácí vafle s karamelizovanou hruškou (měla jsem jen jednu a byla to škoda) a jablky s pomerančovou zakysanou smetanou.


Vycházela jsem z receptu, který jsem našla na Apetitu, který jsem si jen velice decentně pozměnila, a zatím šlo o nejlepší vaflové těsto, které jsem vyzkoušela. A těším se, až je zkusím alespoň z celozrnné pšeničné nebo ještě líp špaldové mouky.

úterý 1. dubna 2014

Máslové croissanty

Takže na rovinu - do receptu na máslové croissanty jsem nepřinesla ani špetku vlastní invence, recept je komplet podle Kitchenette. Takže proč ho znovu zveřejňovat? Přece protože blogování není jen o tom, aby se člověk s celým širým světem podělil o bezva recept, který nejde jinde najít a který mu jako úderem blesku přišel na mysl, ale především o tom, aby si mohl blogger pěkně honit triko a ukázat, co se mu povedlo (a instagram na to vždycky nemusí stačit, žejo...).

A vůbec, něco jsem receptu přinesla! Vydělila jsem ingredience napůl a 4 croissanty posypala cheddarem! Prudká kreativita, no né? ;)


Došla jsem k závěru, že croissantové těsto není nic těžkého, abych se tomu musela vyhýbat tolik, jako do teď. Jde jen o to, rozpočítat si čas, abyste vždycky včas rozváleli a popřekládali těsto a aby vám před posledním válením neleželo moc dlouho v lednici, jinak by taky nemuselo vůbec vykynout. Markéta Pavleje (Kitchenette) doporučuje věnovat poslednímu odložení v ledničce ideálně 6-8 hodin, ale rozhodně ne víc než 18. Já těsto zadělala asi v 19 hodin večer, kolem 23 hodin naposledy rozválela, vytvarovala druhý den v půl 8 ráno, cca v 9 jsem začala péct a croissanty vyšly nádherně! (Ale předem jsem si musela nakreslit časový harmonogram, abych měla jistotu, že nepůjdu spát ve 3 v noci...:) )