neděle 11. května 2014

Holandské Stroopwafels

Mojí první vzpomínkou na tzv. holandské sušenky, jak se u nás stroopwaflím říkalo, je z doby asi před 10 lety, kdy jsme byly s mámou na dovolené u známých v Holandsku (ehm...pardón, Nizozemsku). Jely jsme na kole do Leidschendamu (myslím, jistě vím jen to, že se jelo kolem fotbalového hřiště), v nákupním centru si koupily stroopwafles (a asi i vla, což je naprosto výbornej řídkej pudink), jedly je v parku u vody a koukaly na pána v krásně červeno-malinové bundě a bylo to fajn.

Od té doby jsem v Holandsku jen byla párkrát, takže mi pořádné stroopwafle celkem chybí, protože ty, co se u nás dají koupit, prostě nejsou to pravé ořechové/sirupové. Ale možná tomu chybí jen větrné mlýny, divné nebe (který je v Holandsku fakt jiný!) nebo prostě pocit dovolené. Ale domácí stroopwafles všechno tohle dokážou vynahradit!



Je jasné, že jen málokdo máme doma speciální oplatkovač, aby byly wafle úplně nejsprávnější, ale celkem s úspěchem jde použít i srdíčkový waflovač (ty čtvercové jsou moc tlusté).

Dál potřebujeme jakýkoliv cukrový sirup, což je vlastně nekrystalizovaný cukr, který vzniká při rafinaci cukru (to nevím z hlavy, to mi radí teta wiki) a "měkký hnědý cukr", tedy třeba jakýkoliv muscovado cukr. Sirup samozřejmě existuje spešl holandský, ale celkem v klidu ho jde nahradit golden syrupem, melasou nebo snad i javorovým sirupem. Já použila cukr dark muscovado a golden syrup (oboje z M&S) a myslím, že chuť jsem celkem trefila.