neděle 26. dubna 2015

Sušenky z arašídového másla bez mouky

Na blog už sakra dlouho pořádně nepřispívám (radši se ani nekoukám, jak dlouho přesně), s receptovými články to je ještě mnohem horší. V poslední době jsem po večerech prakticky nepouštěla počítač, protože se mi do něj nechtělo trávit čas i po práci. 

Navíc jsem tak nějak zanevřela na foťák - měla jsem dojem, že nic pořádného stejně nejsem schopná vyfotit, tak jsem vše odbývala telefonem. Jenže ty fotky na blog prostě dát nemůžu, bývají horší než hrozné. Ale teď se to najednou zlomilo, nechala jsem se ve focení namotivovat a tak se budu snažit. A tak mám najednou sem tam nějaké fotky k receptům, které tu zřejmě brzy přistanou. Třeba teď to jsou děsně nenáročné (surovinově i postupově) sušenky z burákového másla, které jsou navíc bez mouky a bez mléčných výrobků.

Takže tady jsou!



Ještě než se pustím do receptu, tak malá poznámka: v původním receptu je uvedených 200 g cukru, které jsem nejprve také použila, ale sušenky byly hodně sladké, proto dál v receptu uvádím menší množství cukru (170 g). Klidně bych použila jen 150 g, ale nejsem si jistá, jak by pak držely pohromadě.

Suroviny:
(na cca 30 sušenek o průměru 5-8 cm)

250 g hladkého arašídového másla 
170 g cukru krupice
1 větší vejce
vanilkový extrakt

krystalky hrubé mořské soli nebo nasekané arašídy na posypání

Postup

Arašídové máslo vyšlehejte s cukrem do pěny. Do arašídové pěny vešlehejte vejce a vanilkový extrakt. Vznikne relativně pevné těsto, které ještě můžete trochu "splácat" dohromady gumovou stěrkou.

Plech vyložte pečícím papírem. Z těsta na něj dělejte hrudky velikosti cca čajové lžičky a rozplácněte je (lžicí nebo třeba vidličkou - tak pak budou ozdobnější). Dbejte na to, abyste měli mezi sušenkami dostatek místa (2-3 cm), při pečení až překvapivě hodně nabudou. Nakonec před pečením sušenky zlehka posypejte krystalky hrubé mořské soli nebo nahrubo nasekanými buráky. (Nebo obojím.)

Sušenky pečte v troubě vyhřáté na 180°C (horkovzduch) asi 10 - 12 minut dokud nezezlátnou (musíte se řídit vlastním odhadem). Protože neznám snad žádnou rovnoměrně pečící troubu, doporučuju, abyste zhruba v půlce pečení plech se sušenkami obrátili o 180°.

Po upečení budou sušenky ještě chvíli měkké - to vůbec nevadí, nechte je 2-3 minuty chladnout na plechu a pak je přemístěte na mřížku. Než vychladnou, krásně se zpevní a ukřupnou do konzistence správných sušenek :)

Když je nesníte na posezení nebo je nerozdáte, uchovávejte se v jakékoli uzavíratelné nádobě!


No. Musím říct, že sušenky jsou fakt super. Vypadají tak nějak obyčejně, ale když si vezmete jednu, musíte hned i druhou, třetí, sedmou...a pak vylízat drobky. Rozhodně doporučuju se nebát a sušenky opravdu posypat tou solí - dodává jim krásný kontrast a šmrnc.


1 komentář:

  1. Suroviny vypdaly značně zvláštně na sušenky, ale věřím, že budou naprosto dokonalé a křehké, hned bych si dala :)

    OdpovědětVymazat